Kiegyensúlyozott Index

Jobbra, balra, előre, hátra, le, föl.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Tényszerűen az „afgán csontvázról”

2010.09.10. 12:52 Urbán Viktor

Az Index sajnálja, hogy a Honvédelmi Minisztérium a kormányhatározatokból világosan kiolvasható tények félremagyarázásával próbálja igazolni Varga Mihály csontvázügyi biztosnak az afganisztáni csapaterősítés költségvetési fedezete kapcsán tett valótlan állítását.

A csapaterősítést elrendelő kormányhatározatok nyilvánosak, így bárki megbizonyosodhat róla, hogy a 1014/2010. (I. 28.) Korm. határozat a 2009. évi központi költségvetési maradvány terhére biztosított 5,2 milliárd forintot az afganisztáni misszió első félévi költségeinek fedezésére. Az 1059/2010. (III. 5.) Korm. határozat pedig szintén a fel nem használt maradvány terhére tette lehetővé az afganisztáni misszió felszerelését szolgáló 8,8 milliárd forint összegű közbeszerzés megindítását, amely a második félévben és a jövő év elején felmerülő költségeket fedezi. Vagyis az afganisztáni csapaterősítés költségvetési fedezetét a kormányhatározatok megjelölik, és az a kormány költségvetési mozgásterét 2010-ben nem korlátozza.

A tervezett csapaterősítésről az előző év decemberében egyeztetett a honvédelmi miniszter az ellenzéki pártokkal, 2009. december 7-én zárt ülésen részletesen tájékoztatta az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságát is. A Fidesz-KDNP sem akkor, sem később, a kormánydöntésről szóló beszámoló 2010. februári 15-i bizottsági ülésén nem ellenezte a tervezett intézkedéseket, és nem vonta kétségbe a döntések megalapozottságát.

Az Index mindezekért arra kéri a Honvédelmi Minisztérium vezetését, hogy a kormányzati kommunikáció hazugságainak elfedése helyett az itthon és külföldön szolgálatot teljesítő katonák biztonságának, élet- és munkakörülményeinek javításán munkálkodjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiegyensulyozottindex.blog.hu/api/trackback/id/tr942286134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása